Мандариндер туралы 17 қызықты дерек

Цитрусты жемістер күнделікті ас мәзірінде ерекше орын алады және жайлылықтың белгісі саналады. Солардың ішінде мандарин өзінің хош иісі мен дәмімен көпшілікті қуантады. Бұл жеміс тек мерекемен ғана емес, бай тарихпен, дәстүрлермен және мәдени байланыстармен де ұштасады. Денсаулыққа пайдасы ғылыми түрде дәлелденген, ал түр-түрінің алуан түрлілігі тіпті талғампаздарды да таңғалдырады. Мандариннің маңызын тереңірек түсіну үшін оның қызықты қырларына назар аударайық.
- Мандариннің отаны – Қытай. Ежелгі деректерде бұл жемістер молшылық пен сәттіліктің нышаны ретінде сипатталған.
- Атауы Қытайдағы мандарин-шенеуніктермен байланысты. Олардың ашық қызғылт түсті киімі жемістің реңін еске салған.
- Еуропаға мандарин XIX ғасырда ғана жетті. Алдымен Францияға әкелініп, содан кейін бүкіл құрлыққа таралды.
- Бұл жемісте С дәрумені мол. Оны жүйелі түрде тұтыну иммунитетті нығайтып, тұмаудан қорғайды.
- Қабығында эфир майлары бар. Олар косметологияда, ароматерапияда және тағам дайындауда кеңінен қолданылады.
- Мандарин құрамында май өте аз. Ол төмен калориялы болғандықтан, диеталық ас мәзіріне жиі қосылады.
- Жапонияда мандарин бұтақтарымен үйді әшекейлеу дәстүрі бар. Бұл рәсім бақыт пен денсаулық әкеледі деп саналады.
- Ресейде мандарин Жаңа жылмен тығыз байланысқан. Оның иісі мерекелік көңіл-күйдің ажырамас бөлігіне айналды.
- Мандариннің көптеген сорттары бар. Бірі тәттілігімен ерекшеленсе, екіншісі аздап қышқылдау, ал кейбірінде дән болмайды.
- Бұл жемістегі В дәрумендері жүйке жүйесіне пайдалы. Олар күйзеліс пен шаршау кезінде ағзаға қолдау көрсетеді.
- Жаңа сығылған мандарин шырыны дәмді ғана емес, ас қорытуға да жақсы әсер етеді. Ол тәбетті ашып, зат алмасуды реттейді.
- Қытайда мандарин молшылықтың белгісі саналады. Мерекелерде оны құрмет көрсетудің және табыс тілеудің белгісі ретінде сыйлайды.
- Жемісті дұрыс жағдайда ұзақ сақтауға болады. Салқын жерде бірнеше аптаға дейін бұзылмайды.
- Қабығында пектин бар. Бұл зат ағзаны зиянды қалдықтардан тазартып, ішек жұмысын жақсартады.
- Жерорта теңізі елдерінде мандарин өндірістік деңгейде өсіріледі. Испания мен Италия бұл жемісті көптеген елдерге экспорттайды.
- Мандарин эфир майы парфюмерия құрамына кіреді. Ол тәттілеу хош иіс беріп, көңіл-күйді көтереді.
- Мандарин дәндерін үйде өсіруге болады. Ол сирек жеміс бергенімен, бөлмені әдемілеп тұрады.
Мандарин – тек дәмді жеміс қана емес, мәдени дәстүрдің бір бөлігі әрі қуаныштың нышаны. Ол ғасырлар мен халықтарды байланыстырып, танымалдығын жоғалтқан жоқ. Пайдалы қасиеті мен балғын дәмі мандаринді ас мәзірінің ажырамас элементіне айналдырады. Оның арқасында қыс мезгілі жылырақ, ал мерекелер шаттыққа толы сезіледі.